Как са се появили лакът за нокти и слънчевите очила?

Външен видИма неща, които ежедневно използваме в ежедневието си, за подобряване на външния си вид,  но рядко им обръщаме внимание и си задаваме въпроса как така са се появили – кога и защо? Това се дължи най-вече на факта, че ги приемаме за даденост, поради което дори не ни хрумва да си зададем въпроси, свързани с техният произход, периода, през който се е заформила идеята за създаването им, информация за създателите и мотива, който ги е подтикнало да ги направят.

В тази статия ще ви представим 2 аксесоара, които всяка дама ежедневно до много често използва. И двете неща са свързани с външния вид като второто е моден аксесоар по-скоро. В тази статия ще ви представим кратка любопитна информация за произхода на „лак за нокти” и „слънчеви очила”, и за техният произход.

Лак за нокти
Съществуват исторически сведения за използването на лак за нокти в древен Китай и в древен Египет от 3000 г. пр. Хр., като цветът му бил признак за социално положение. Отначало китайците открили начин за употреба на арабска гума, яйчен белтък, желатин и пчелен восък при направата на различни лакове за нокти. Египтяните пък оцветявали ноктите с обикновена къна.

Съвременният лак за нокти е близък по състав с боята за коли

Слънчевите очила

За защита от слънцето не се използва единствено кремове, но и шапки или очила. В повечето случаи те се използват като моден аксесоар, но освен като такъв, очилата могат да се използват и за предпазване от слънцето. И като стана дума за тях, ето малко информация за техния произход.

През 1752 г. дизайнерът на очила Джеймс Ейскъф представил новите си очила с двоен шарнир и лещи от потъмнено стъкло. Това били първите слънчеви очила с диоптри, но те не били предназначени да предпазват очите от слънцето, а само за корекция на зрението.

През 1929 г. Сам Фостър продал първия чифт съвременни слънчеви очила на „Фостър Грантс сънгласиз” в супермаркета „Улуъртс” на крайбрежната алея в Атлантик сити.

През същата година Едуин Х. Ланд изобретил подобен на целофан филтър за поляризация, благодарение на който стъклата на очилата можело да бъдат поляризирани. Този филтър служел за намаляване на слънчевите отблясъци. Стъклата на слънчевите очила били поляризирани чак през 1936 г., когато Едуин Х. Ланд започнал експерименти с патентования от него филтър „Полароид”.

Интересен факт, свързан със слънчевите очила е, че те са станали популярни през 30-те години на XX век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *